Web3

Web3 verwijst naar de derde generatie van het World Wide Web, die zich richt op de ontwikkeling en het gebruik van gedecentraliseerde, gedistribueerde technologieën. Deze technologieën zijn ontworpen om meer beveiliging, privacy en controle te bieden over online activiteiten, en om nieuwe soorten toepassingen en bedrijfsmodellen mogelijk te maken die niet mogelijk zijn met traditionele gecentraliseerde systemen.

Sommige voorbeelden van Web3-technologieën zijn blockchain, een gedecentraliseerd, gedistribueerd databank die wordt gebruikt om data op een veilige en transparante manier op te slaan en te beheren. Andere Web3-technologieën zijn peer-to-peer-netwerken, waarmee gebruikers direct met elkaar kunnen verbinden zonder tussenkomst van een centrale autoriteit, en slimme contracten, die zelfuitvoerende contracten zijn met de voorwaarden van de overeenkomst tussen koper en verkoper rechtstreeks in code geschreven.

Web3-technologieën bevinden zich nog in een vroeg stadium van ontwikkeling en adoptie, maar ze hebben het potentieel om de manier waarop het internet werkt en de manier waarop we ermee interacteren fundamenteel te veranderen. Sommige mogelijke toepassingen van Web3-technologieën zijn gedecentraliseerde financiering (DeFi), gedecentraliseerde autonome organisaties (DAO’s) en gedecentraliseerde identiteitssystemen.

Blockchain

Blockchain wordt vaak geassocieerd met de cryptocurrency Bitcoin, maar het heeft veel andere mogelijke toepassingen buiten alleen cryptocurrency. Zo kan het bijvoorbeeld worden gebruikt om het eigendom en de overdracht van activa, zoals onroerend goed, kunst of zelfs stemmen in een verkiezing, te volgen. Het kan ook worden gebruikt om slimme contracten te creëren en uit te voeren, wat zelfuitvoerende contracten zijn met de voorwaarden van de overeenkomst tussen koper en verkoper rechtstreeks in code geschreven.

DOA

Decentralized Autonomous Organizations (DAO’s) zijn organisaties die op basis van smart contracts functioneren en zijn gebaseerd op blockchain-technologie. Ze zijn ontworpen om zonder tussenkomst van een centrale autoriteit te functioneren en beslissingen te nemen op basis van de regels die zijn opgenomen in hun smart contracts.

DAO’s kunnen worden gebruikt om een ​​breed scala aan activiteiten te regelen, zoals het beheer van fondsen voor gemeenschappelijke doelen, het stemmen over beslissingen of het uitvoeren van beleid. Leden van een DAO kunnen stemmen op beslissingen die aan de orde zijn en invloed hebben op hoe de organisatie functioneert.

NFT

NFT’s (Non-Fungible Tokens) zijn unieke digitale tokens die gebruikmaken van blockchain-technologie om eigendomsrechten van digitale of fysieke activa te verifiëren. Ze zijn ontworpen om te functioneren als bewijs van eigendom en kunnen worden gebruikt om digitale kunst, muziek, spelitems, domeinnamen en zelfs fysieke objecten te verhandelen.

NFT’s zijn niet-vervangbaar en uniek, wat betekent dat ze niet kunnen worden vervangen door een ander token of andere digitale kopie van hetzelfde object. Ze zijn dus anders dan andere digitale tokens, zoals cryptocurrencies, die wel vervangbaar zijn.